Automatiseren torenuurwerken

Automatiseren torenuurwerken

Automatiseren torenuurwerken

Vellema heeft als een van de specialismen het automatiseren van torenuurwerken. Mechanische torenuurwerken worden aangedreven door twee gewichten, één voor het “gaande” werk en één voor het slagwerk. De twee gewichten dienen periodiek (soms 1 keer per dag) handmatig te worden opgewonden en dit wordt meestal gedaan door een vrijwilliger. De mogelijkheid bestaat om het opwinden van de gewichten te automatiseren. Er wordt dan onder het uurwerk een automatisch-gewichten-opwindsysteem gemonteerd, veelal in combinatie met een slingervangsysteem. Het uurwerk wordt tijdens het opwinden van de gewichten op tijd gezet. Ook wordt hierbij automatisch de zomer- en wintertijd omzetting geregeld.

Automatiseren torenuurwerken – klokluiden

Naast het automatiseren van het uurwerk bestaat er de mogelijkheid klokken elektrisch te laten luiden. Hiervoor gebruiken wij zogenaamde “softstart” luidmotoren. Deze motoren kunnen gewoon op 230 volt worden aangesloten (geen krachtstroom). Met één druk op knop, kunt u de klok(ken) laten luiden. Dit kan door middel van een elektronische schakelklok of moederklok geautomatiseerd worden.

Elektronische moederklok op de atoomklok

Als er in een kerktoren geen mechanisch torenuurwerk aanwezig is dan kan er een moederklok met DCF  antenne geplaatst worden. De DCF antenne ontvangt van de atoomklok uit Frankfurt periodiek een signaal waarmee de moederklok altijd exact op tijd wordt gehouden. De moederklok kan één of meerdere wijzerplaten en slaghamers aansturen in combinatie met motordrijfwerken en een hamer-treksysteem.

0518 43 22 99
info@vellema.nl